Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Lidia Gutu, este plecat din tara, de aceea Ministerul roman de Externe (MAE) nu l-a putut convoca pentru explicatii pe fondul tensionarii relatiilor dintre cele doua state, a declarat pentru ZF Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE. El a adaugat ca ministerul roman trimite periodic note verbale la Chisinau prin care cere sa se clarifice situatia romanilor din statul vecin, precum si declaratiile oficialilor mol-doveni.
Reprezentantul Republicii Moldo-va in Romania, Lidia Gutu, a fost convocat la Chisinau pentru consultari saptamana trecuta, imediat dupa protestele violente din capitala moldoveana impotriva rezultatelor alegerilor legislative din 5 aprilie, castigate de comunisti. Manifestantii au reusit sa distruga sediile Parlamentului si ale Presedintiei din Chisinau. "De cand a fost chemat, ambasadorul nu s-a mai intors in Romania", a declarat purtatorul de cuvant al MAE.
Potrivit lui Alin Serbanescu, notele verbale sunt "cel mai important demers diplomatic intre doua state civilizate" si au o greutate mai mare decat chemarea propriu-zisa a ambasadorului moldovean in fata oficialilor Ministerului roman de Externe.
Serbanescu a argumentat ca ultima nota verbala trimisa de MAE de la Bucuresti Ministerului moldovean de Externe a fost cu data de vineri si nu
s-a primit niciun raspuns.
Relatii tensionate
Relatiile diplomatice dintre Bucuresti si Chisinau s-au tensionat saptamana trecuta, dupa ce presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat Bucurestiul de implicare in protestele de la Chisinau si a anuntat impunerea unui regim de vize pentru cetatenii romani. Voronin a mai anuntat expulzarea ambasadorului Romaniei in Republica Moldova. De asemenea, jurnalistii romani din capitala moldoveana au fost trimisi inapoi la Bucuresti. Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a c