Basarabenii, şi nu numai ei, au avut o săptămână agitată. Acum, că lucrurile s-au mai aşezat, încep să iasă în evidenţă detalii care n-au fost luate în seamă în momentele agitate. Revolta a fost mai degrabă spontană, după modelul protestelor "portocalii" care au avut loc în spaţiul ex-sovietic, unele încheiate cu succes, altele nu.
Republica Moldova tocmai a intrat în această din urmă categorie. Este o victorie a regimului comunist, care s-a folosit pentru asta de rezultatul controversat al alegerilor de duminica trecută. Moldovenii au mai trecut prin asta în 1992, când au pierdut Transnistria. Cu toate plecăciunile umile ale lui Voronin la Moscova, transnistrenii nu vor nici azi să audă de întoarcerea între graniţele republicii, preferând o guvernare fantomă. O postură convenabilă în asemenea vremuri tulburi.
Tot o guvernare fantomă a lăsat să se creadă zilele trecute că regimul comunist de la Chişinău e pe cale să piardă lupta. Suspecta lipsă de reacţie a autorităţilor în faţa celor care au vandalizat sediile Preşedinţiei şi Parlamentului, ca la un semnal, exact după un avertisment în acest sens venit de la Comisia Europeană, ridică mari semne de întrebare. Să-şi fi administrat comuniştii o pseudo-lovitură de stat? Asta le-ar deschide calea spre un regim dictatorial politic ca în Rusia ori Belarus, unde reprezentanţii opoziţiei, şi-aşa firavă, sunt hăituiţi încontinuu de miliţie. Revenind la situaţia din Basarabia, s-a văzut de asemenea că, de cealaltă parte a baricadei, miile de tineri adunaţi în centrul Capitalei nu au beneficiat de sprijinul celorlalţi locuitori, o lipsă uşor de remarcat în imaginile de la manifestaţii. De ce au fost lăsaţi tinerii singuri? - e o întrebare la care trebuie să se gândească serios opoziţia dezbinată de la Chişinău.
Acuzată fără probe, România a ieşit cea mai şifonată din toată povestea. Cel puţin pentru