» Majorarea in avans a accizelor la tigari, survenita pe fondul nevoii disperate de crestere a incasarilor la buget, a generat o treime din inflatia lunara.
» Analistii vad putin probabila o relaxare a politicii monetare a BNR.
Preturile de consum au urcat in martie cu 0,5%, dublu fata de asteptarile pietei, in principal pe fondul scumpirii tigarilor, combustibililor, citricelor si legumelor. In acest fel, inflatia anuala a ramas la o cota destul de ridicata, de 6,71%, chiar in conditiile scaderii consumului, fapt ce complica indirect procesul de temperare a dobanzilor, al caror nivel inalt afecteaza economia intrata in recesiune. In februarie, inflatia lunara a fost de 0,88%, iar inflatia anuala de 6,9%. In acelasi timp, in majoritatea tarilor din UE inflatia coboara semnificativ, pe masura scaderii cererii, iar pentru a stimula creditarea si consumul bancile centrale taie continuu dobanzile si injecteaza lichiditati in banci. La noi, desi BNR a apelat la o serie de masuri pentru tintirea inflatiei, efectele intarzie sa apara din cauza mentinerii excesului de cerere, cursului de schimb, dar si din cauza derapajelor bugetare si incoerentei politicilor fiscale.
In martie, cel mai mult au avansat preturile produselor nealimentare, cu 0,68%, in special la tutun si tigari (3,6%), carti, ziare si reviste (1,5%) si la combustibili (0,7%). Produsele alimentare s-au scumpit in medie cu 0,39%, influentate in principal de cresterea preturilor la citrice (8,3%) si legume (0,75%). Uleiul si ouale s-au ieftinit in schimb cu 3,2%, respectiv cu 5,1%. O data ce cursul de schimb s-a stabilizat in martie, serviciile n-au mai inregistrat scumpiri semnificative, decat cu 0,33%. Tigarile, combustibilii, citricele si legumele au generat peste doua treimi din inflatia lunara.
"Chiar daca s-a reluat procesul de dezinflatie, cifra trebuie privita n