Sute de familii dintr-un cartier sărac al Hunedoarei nu se tem de scumpirile de la piaţă sau de la hipermarket, pentru că îşi produc singuri legumele şi zarzavaturile. Sursa: Remus Suciu
Hunedorenii din cartierul Micro 7 nu au dus-o nicicând bine, dar acum sunt cât de cât liniştiţi: criza n-o să le ia mare lucru de pe masă. Îşi produc şi singuri de-ale gurii, din grădina din spatele blocului. Iar ce le prisoseşte, vând pe mărunţiş vecinilor.
„Ce criză, dom’le? Noi aici, în cartierul ăsta, tot săraci am fost! Cine se plânge de criză să se ducă se muncească. Eu, la anii mei, şi-acuma m-aş angaja dacă m-ar primi cineva. Dar la grădină tot n-aş renunţa. Aş avea timp şi de ea după orele de serviciu!”, explică unul dintre locuitorii cartierului, Costică Ciuraru.
Legumele din Valea Seacă
După ultimul rând de blocuri de pe colina estică a Hunedoarei, pe Strada Trandafirilor, e destul de multă agitaţie. Vremea s-a îmbunătăţit brusc, iar pământul nu poate s-aştepte. Aşa că au început să mişune pe afară locatarii cu poftă de lucru. Unul arde resturile adunate din grădină, altul trage un furtun lung cu care vrea să-şi spele maşina, iar altul trece pe lângă bloc, cu sapa-n spinare, în căutarea cărării care-l duce direct la peticul lui de grădină.
Zonei din spatele blocurilor de pe Strada Trandafirilor i se spune Valea Seacă. Asta pentru că pe cei 25 de kilometri pătraţi ai săi trece un singur firicel de apă, pe la baza versantului estic al colinei. Parcelele sunt destul de mici, dar fiecare „proprietar” foloseşte orice palmă de pământ. Gardurile sunt făcute ba din sârmă ghimpată, ba din scânduri de lemn, iar pe cărările dintre ele abia dacă încape o persoană.
Pe fiecare petic de pământ îngrădit sunt deja terminate şi frumos aliniate cel puţin câtre două- trei straturi de ceapă. Unii îşi mai fac de lucru