Ion Iliescu si-a propus sa "clarifice situatia" din anii '90 cand ideea unirii Republicii Moldova cu Romania era o prioritate, precizand ca influenta puternica a Rusiei a fost piedica reala in calea acestui obiectiv, asa cum este si astazi.
"Au aparut inca din anii '90 si se repeta si acum unele "reprosuri", ca n-am fi stiut "sa profitam" de situatia din anii '90 - '91 pentru a realiza unirea Basarabiei, sau a Rep.Moldova cu Romania. Cum sa fi abordat aceasta problema? Si cu cine?
Pana in 1991, Rep.Moldova era parte a URSS. In Transnistria se aflau bazele si efectivele Armatei a 14-a (cu generalul Lebed)", sunt argumentele cu care fostul presedinte al Romaniei isi explica deciziile de la acea vreme, postate pe blogul personal.
Ion Iliescu precizeaza ca dupa proclamarea independentei Republicii, in 1991, conducerea acesteia s-a confruntat cu probleme complicate, cum ar fi sciziunea Transnistriei si provocarea conflictului armat.
Mai mult chiar, Romania a fost eliminata in scurt timp din cercul celor patru tari care a dus la incetarea ostilitatilor din Transnistria.
"Romania a initiat, in vara anului 1992, la Istanbul, cu prilejul Summitului Tarilor din zona Marii Negre - intalnirea celor patru presedinti - din Rusia, Ucraina, Moldova si Romania , care a dus la incetarea ostilitatilor din Transnistria. S-a creat o Comisie de lucru, a reprezentantilor celor patru state. Ulterior, prin manevre abile ale Rusiei, componenta Comisiei a suferit modificari, care au dus la inlaturarea Romaniei", mai precizeaza Iliescu.
Lupta pentru putere - piedica in calea unirii
Liderul de onoare al PSD precizeaza ca fortele active din Rep.Moldova, care reusisera sa creeze, inca din anii 1987 - 1988, o atmosfera entuziasta in jurul actiunii unitare pentru impunerea limbii romane si a scrierii latine, au cunos