Finantele sustin ca impozitarea minima a companiilor, indiferent de profit, va diminua evaziunea fiscala, dar instrumentul cel mai bun de majorare a impozitelor este de fapt impulsionarea de a declara cheltuielile, nu veniturile.
Iar declararea cheltuielilor din propria vointa nu are loc decat daca contribuabilul castiga ceva din asta - adica daca suma pe care o plateste este deductibila din impozitul pe venit sau pe profit.
Numai ca cea mai mare schimbare a fiscalitatii de la introducerea cotei unice incoace, adoptata sambata de Guvern prin ordonanta de urgenta, nu contine nimic despre deductibilitate.
In fata Fiscului, cel mai usor se ascund veniturile. Zidarul, bona, doctorul, profesorul, barmanul, proprietarul de pensiune pot castiga fara chitante. Insa cei care ii platesc, daca sunt cu adevarat impulsionati sa le ceara chitante si bon fiscal, vor fi cei mai buni inspectori fiscali - ei le vor scoate veniturile la suprafata.
Din acest punct de vedere, se poate afirma ca plata salariilor pe microintreprindere a adus poate la fel de multi bani la buget pe cat este acuzata ca ar fi dus la evaziune.
Stau marturie chitantele si bonurile fiscale cerute macar si numai restaurantelor, care le-au majorat acestora cifra de afaceri din registre, deci platile catre stat.
Cu statisticile in fata, probabil ca la Bucuresti se vede ca zeci de mii de firme nu platesc impozit pe profit. Dar in aceleasi statistici nu se vad din pacate si celelalte venituri incasate la buget din contributii sociale sau TVA. Ce scapa din vedere Finantele este ca sistemul este dinamic - azi functioneaza aceste firme, maine poate nu. Este posibil ca cine este acum pe pierderi maine sa nu mai fie deloc.
Fostul guvernator al Rezervelor Federale din SUA, Alan Greenspan, povesteste in memoriile sale o intalnire cu seful planificarii din Rusia inainte de '89. Iata, i-