Micuta si discreta societate elvetiana Argor-Heraeus, ascunsa in inima Alpilor elvetieni, la granita cu Italia, nu cunoaste notiunea de criza. Aceasta pentru ca respectiva firma produce lingouri de aur, din ce in ce mai cerute pe o piata in care fiecare cauta un refugiu sigur in fata devalorizarii celorlalte instrumente de investitii, relateaza AFP.
"Nu am mai vazut niciodata asa ceva, de cand am venit sa lucrez la Tessin, in urma cu 20 de ani", povesteste Erhard Oberli, directorul general al societatii specializate in producerea de lingouri sau de piese mici de aur pentru ceasuri si bijuterii.
Criza economica mondiala a afectat puternic cererea pentru bijuterii si ceasuri scumpe, dar, pentru a face fata cererii in crestere de lingouri, Argor-Heraeus s-a vazut nevoita sa-si majoreze capacitatile de productie a pretioaselor bare de metal.
Elvetia si Germania - principalii cumparatori
In timp ce in uzina - una dintre cele patru din regiune care se ocupa cu transformarea metalului galben in lingouri - se toarna zi si noapte, intarzierile la livrare au crescut de la zece zile la doua luni.
"O mare parte a industriei este destinata Germaniei, Austriei si Elvetiei, ceea ce nu mai era cazul de cativa ani buni, aurul nu mai era la moda in Europa", spune Oberli.
"Lucrurile s-au schimbat cu totul azi, lingourile sunt vazute drept o valoare sigura, pe fondul lipsei de incredere in sistemul financiar", a adaugat el.
In atelierele societatii, muncitorii pregatesc ligouri de 5 grame pentru banca germana Commerzbank si de 100 grame pentru UBS. Aceste mici lingouri sunt foarte cautate pe piata, explica directorul general, in conditiile in care, la preturile actuale, un lingou de 100 de grame costa 2.346,50 euro.
Consiliul Mondial al Aurului a precizat recent ca apetitul deosebit al investitorilor elvet