Plagiatul este tolerat în 71% dintre universităţile de stat din România, iar nepotismul afectează 95% dintre instituţiile de învăţământ superior, se arată într-un raport prezentat de Coaliţia pentru Universităţi Curate(CUC), citat de NewsIn. De plagiat nu sunt străini nici unii profesori, care de multe ori semnează lucrări ştiinţifice traduse din lucrările străine.
Raportul aminteşte că, în universităţile din Occident, primul curs care se ţine la începutul anului universitar este despre cum se scriu lucrările academice şi cum se folosesc referinţele bibliografice. Acolo, sancţiunile pentru plagiat sunt atât de aspre, încât acesta nu este luat în considerare de studenţi.
În schimb, în România nu există pedepse pentru furtul intelectual. Raportorii CUC vorbesc despre cazul profesorului Mircea Beuran, ministrul Sănătăţii în 2003, care a a fost acuzat că a coordonat o serie de ghiduri de medicină în care au fost plagiate lucrări ale unor autori din Statele Unite şi Franţa.
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” a confirmat, la momentul respectiv, că ghidurile erau într-adevăr plagiate şi l-a demis pe Beuran. În urma unui proces în instanţă, acesta şi-a recâştigat însă dreptul de a reveni în universitate, la numai o lună după ce fusese demis.
În prezent Beuran este membru al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şi conducător de doctorat. El a obţinut postul de profesor în urma unui concurs la care a fost singurul candidat, lucru des întâlnit în intituţiile de învăţământ de stat. Mircea Beuran nu a publicat nici un articol cotat ISI, care arată performanţa în cercetare, în perioada 2002-2008, se arată într-un studiu de caz prezentat de Coaliţia pentru Universităţi Curate.
Agronomia şi Medicina din Bucureşti, codaşe la capitolul integritate
Un alt vi