Criza a afectat destul de rău sistemele bancar şi pe cel imobiliar astfel că acum instituţiile de creditare sunt puse în postura de a nu mai şti cum să evalueze corect imobilele pentru care oferă credit sau cer garanţie. Sursa: AP Photo
„Şi dacă nu exista această criză, de care tot vorbim, pe piaţa imobiliară lucrurile o luaseră puţin razna.
Creditarea oricum nu se va lansa prin simplele măsuri luate de BNR. Este vorba aici şi de o scădere dramatică a cererii de credite. Când un client vrea să-şi cumpere un apartament acum, cum evaluăm acel imobil pentru că nu prea mai avem puncte de reper”, ne-a declarat Adrian Chichiţă, adjunctul diviziei de retail a OTP Bank.
Acesta crede că dacă nu ar fi fost atât de mulţi rău-platnici, băncile ar fi putut mai uşor să scadă rata dobânzii la credite. „Dobânda variabilă nu prea i-a ajutat pe români în ultimele şase luni. Oricum făceau foarte multe compromisuri pentru a da cât mai multe credite. Mai ales în ceea ce priveşte calitatea personalului”, spune bancherul. Potrivit acestuia, mulţi plecau după trei luni de la o bancă la alta ca fiind oameni cu experienţă, pe salarii mai bune. În această categorie intră ofiţerii de credite sau la cei de la ghişeu.
„Ca o opinie personală, cred că vom asista la o scădere a dobânzilor în viitorul nu foarte îndepărtat. Atragerea de surse pentru bancă nu va rezolva problema. Cred că vor ajunge la dobânzi de 12 procente plus/minus 1%”, mai spune Adrian Chichiţă. El afirmă că băncile nu trebuie să scape din ochi acum costul riscului care a crescut enorm.
POSIBILITATE
Relansarea împrumutului, puţin probabilă
„Anul acesta nu vom vedea o relansare a creditării, din păcate. Băncile se află acum într-o situaţie «precaută». În prezent se focusează spre administrarea riscului în ceea ce înseamnă clienţii. Şi noi fac