O trupă de asalt a marinei americane a împuşcat mortal trei piraţi care ţineau ostatic un căpitan de vas american într-o ambarcaţiune de mici dimesiuni în apropierea coastei Somaliei, în cadrul unei operaţiuni autorizate de preşedintele Barack Obama, scrie BBC.
Lunetiştii americani au deschis focul asupra piaţilor de pe o navă de război aflată în apropiere, în timp ce aceştia şi-au îndreptat armele asupra ostaticului. Un alt patrulea pirat, implicat şi el în acest caz, s-a predat. Căpitanul Richard Phillips, considerat un erou în urma incidentelor petrecute în timp ce nava sa era deturnată săptămâna trecută, nu a fost rănit în timpul acţiunii marinei Statelor Unite ale Americii.
Un purtător de cuvânt al marinei americane a spus că, în ciuda succesului operaţiunii, există riscul unei intensificări a acţiunilor violente din partea piraţilor, care, până în acest moment, nu au ucis niciun ostatic.
Barack Obama a anunţat că este foarte mulţumit că Richard Phillips a fost eliberat, adăugând că bravura acestuia este "un exemplu pentru toţi americanii". De asemenea, preşedintele american a precizat că îşi va concentra atenţia asupra unei soluţii pentru problema piraţilor din Goful Aden.
Cinci români au fost răpiţi, sâmbătă, în Golful Aden
Capturarea, sâmbătă, a unui remorcher italian cu 16 membri ai echipajului la bord, printre care şi cinci români, ridică numeroase semne de întrebare privind eficienţa misiunii internaţionale de combatere a pirateriei în apele din largul coastelor somaleze. Patru din cei cinci marinari sunt din Constanţa şi au fost trimişi în voiaj prin agenţia Bran Crewing din localitatea Ovidiu. Marius Aragea - motorist, Dorel Gheor ghe - ajutor mecanic, Nicuşor Marinescu - ofiţer 1 mecanic şi Adrian Gîlcă - timonier, alături de un alt marinar roman, 10 italieni şi un croat formau echipajul re