La 13 aprilie, cetăţenilor de rând li se dădea vestea că România a plătit integral datoria externă. Semănăturile de primăvară se încheiaseră în alte nouă judeţe.
Participanţii la Plenara Comitetului Central, aflată în a doua zi de lucrări, "analizau propunerea" CPEx ca CAP-urile să fie "iertate" de datorii. Cu trei zile mai devreme faţă de data oficială, Institutul pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea organiza o "manifestare" în cinstea zilei naţionale a Danemarcei, care coincidea cu ziua de naştere a Reginei Margareta a II-a.
BISERICA FAMILIEI PREZIDENŢIALE
13. Posibilă zi cu ghinion. Bine că n-a mai picat şi marţi. În 1989, a treisprezecea zi a lui Prier s-a nimerit să fie într-o joi. Teama de cifra 13 sau de cele trei ceasuri rele asociate zilelor de marţi, ce puteau fi altceva decât superstiţii ori scorneli "băbeşti"? Regimurile comuniste, declarate atee, dezaprobau deopotrivă superstiţiile şi religia, catalogându-le drept "practici obscurantiste", specifice omului "primitiv".
Doar Marx numise religia "opiu al popoarelor"... În declaraţii oficiale, că-n practică, însăşi Elena Ceauşescu împărţea pomană în satul natal Petreşti, din Dâmboviţa, "de sufletul" tatălui ei trecut la cele veşnice. Iar despre "mam-mare", cum era alintată în familie Alexandrina Petrescu, mama Elenei, şi cealaltă Alexandrina, mama lui Nicolae, se spune că mergeau câte două duminica şi în zilele de sărbătoare la Biserica Naşterea Maicii Domnului, din Calea Dorobanţilor, peste drum de Liceul I.L. Caragiale.
VESTE PENTRU POPOR
Ziua de 13 aprilie n-a adus vreun ghinion deosebit. Ba dimpotrivă, aparent a sosit cu o veste bună. Cine-a răsfoit presa la primele ore ale dimineţii - care din obligaţie, care din obişnuinţă, probabil că de plăcere era mai greu - a aflat că România plătise datoria externă, integral şi î