Numarul mare de candidati de pe piata le permite companiilor sa nu mai faca compromisuri la angajare, iar cei care au motivatii exclusiv salariale sunt, in general, evitati de catre recruiteri.
"La finele anului 2008, fluctuatia de personal ajunsese la 40%, atat pentru divizia de dezvoltare, cat si in cea de suport tehnic, mai ales din cauza fenomenului de job hopping (). Suntem intr-un business in care impartim terenul si cu alte companii din zona de outsourcing. Spre exemplu, langa noi mai aveau anul trecut sediul Genpact si Accenture (intre timp sediul Accenture s-a schimbat - n.r.) si existau destul de multi oameni care plecau de la o companie la alta. Aveam chiar candidati care veneau la interviu la noi, apoi mergeau la interviu la celelalte companii", spune Corina Kottlar, HR manager al TechTeam, unul dintre cei mai importanti furnizori locali de servicii de outsourcing IT, care detine doua divizii pe piata locala, TechTeam Global - servicii de BPO si TechTeam Akela - servicii software. Serviciile de BPO (Business Process Outsourcing) se refera la externalizarea acelor procese care nu au functie de baza in companii.
In contextul actual, companiile sunt mult mai atente la candidatii care au motivatii exclusiv salariale, insa, de cele mai multe ori, astfel de motivatii sunt greu de observat de catre recruiteri.
"Nu cred ca vreun angajator, daca ar putea sa identifice exact aspectul acesta, ar angaja pe cineva care este motivat numai de zona salariala. Cel mai probabil, o astfel de persoana ar pleca dupa o luna de zile, pentru mai multi bani. Avand in vedere ca totalul costurilor cu angajarea este destul de ridicat, nu cred ca angajatorii isi permit sa faca acest lucru", spune Kottlar, care adauga ca in cadrul Tech Team fluctuatia de personal a scazut cu cateva de procente, dupa primul trimestru al acestui an.
In prezent, in cadrul