"Ma numesc Marian Timofti si sunt plecat din Romania din 1986. Fac meseria de sommelier de vreo 16 ani. Mi-am facut scoala in Italia, m-am indragostit de vinuri in sensul bun al cuvantului. In Italia mi-am dat seama ca o scoala de sommelieri facuta in adevaratul sens al cuvantului, iti schimba modul de gandire despre cum trebuie sa bei si sa mananci in viata.
Daca pana acum in Romania ma adunam cu prietenii in jurul unei damigene si nu ne ajungea, am reusit terminand aceasta scoala sa ma intorc la Iasi si sa tin 4 prieteni de-ai mei "de damigeana" intr-o singura seara in jurul unei singure sticle. Dupa 4 ore, si-au dat seama ca vorbind despre acest vin si degustandu-l, s-au simtit mai bine daca ar fi baut o damigeana. Si i-am intrebat atunci daca le pare rau. Si-au zis nu. De atunci am castigat la Iasi, in orasul natal, un grup de clienti constanti pentru anumite vinuri de o anumita calitate.
Modul de gandire ti se schimba deoarece in scoala ti se predau cursuri despre cum se asezonezi vinul cu mancarea, despre ce trebuie sa bei inainte de masa, spumant sau o franciacorta si sa nu bem o tuica, cum suntem noi obisnuiti.
Sa va spun cum a inceput
Marian Timofti
Foto: HotNews.ro
Intr-o seara eram cu sotia si cu fiul la un restaurant. Era aniversarea sotiei si-am cerut cum cere romanul, sticla de vin cea mai scumpa. Cand am solicitat acea sticla de vin, am vazut acea tresarire in ochii ospatarului care nu poate sa atinga anumite sticle de un anumit nivel. Si-a cerut scuze si a trimis la masa un sommelier. A venit foarte galant imbracat si mi-a explicat ca nu-mi poate servi acel vin. Si-atunci l-am intrebat de ce nu-mi poate servi acel vin, era un vin din crama lor, era restaurantul unui producator de vin si aveau sediul deasupra beciului.
Si mi-a spus ca nu asta e problema, vinul il au si aici si in cr