Costul creditelor ipotecare ar putea scadea usor in perioada urmatoare, in principal datorita imbunatatirii perceptiei investitorilor straini fata de Romania, care se reflecta in cotatia CDS-urilor, dar vor ramane la un nivel relativ ridicat, a spus Zoltan Major, seful Diviziei de retail a UniCredit Tiriac Bank.
„Pentru creditele ipotecare, finantate in principal in valuta, costurile s-ar putea tempera, ca urmare a scaderii cotatiei CDS, dar costul riscului va fi cel care va pune presiune in continuare pe finantarea pietei imobiliare", a spus Major.
Politele CDS (Credit Default Swap) sunt folosite de investitori pentru protejarea impotriva riscului de neplata din partea emitentului datoriei.
Costul riscului este legat in principal de riscul asociat clientilor care solicita un credit.
25% din romani ar dori sa achizitioneze un imobil in urmatorii 10 ani, insa numai 7,5% isi permit sa faca o astfel de investitie, potrivit unui studiu realizat de UniCredit. Din cei care doresc sa achizitioneze un imobil, doar 30% au venituri de peste 500 de euro lunar.
„Cerere inca ar mai exista, dar conditiile sunt altele", spune Major referindu-se la faptul ca dobanzile sunt mult mai ridicate decat acum un an. In orice caz, numarul solicitarilor de credite ipotecare s-a redus dramatic, cu peste 50% fata de lunile din vara.
Scaderea preturilor la apartamente ar putea determina o imbunatatire a indicelui posibilitatii de cumparare (affordability index, calculat ca raport intre pretul pe metrul patrat si salariul mediu brut lunar). „O imbunatatire a affordability index ar putea da sperante pentru o eventuala revenire a pietei creditelor ipotecare", a aratat Major.
Indicele posibilitatii de cumparare a scazut in Romania de la 6,5 cat era in ultimul trimestru din 2007 pana la 3,8 in ultimul trimestru al anului trecut, ca urmare a declinului pietei im