O expozitie inspirata de lumina locurilor sfinte ale Muntelui Athos, semnata de Mihail Gavril se va deschide, luni seara, la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU). Lucrarile expuse reprezinta marile manastiri ale Muntelui Athos, incredibile peisaje de la intalnirea muntelui cu marea, culori mediteraneene, interioare de profunda spiritualitate ortodoxa.
"Compozitia cu imagini de la Athos, pe care unii nu le-am vazut, altele nu le vor vedea niciodata si multi dintre noi nu pot sa le vada, devine un dar de Pasti pentru noi toti, un loc in care, cu netarmurita-i si bucovineana sa bunatate, ne invita Mihail Gavril sa ne umplem sufletul de smerenie, bucurie si recunostinta pentru Mantuirea renascuta", apreciaza criticul Marius Tita, curatorul expozitiei.
Nascut in Bucovina, la Falticeni, acum 47 de ani, Mihail Gavril a mers de doua ori la Muntele Athos, intr-un grup de romani raspanditi in intreaga lume si a adunat imagini pe care le-a transpus prin arta sa, pe panza si hartie.
Un pelerin prin definitie, el a pornit in viata si in arta din Bucovina manastirilor si a codrilor, a descoperit Balcicul, la inceputul anilor '90, a pictat marile catedrale ale Vestului european si a mers in Tara Sfanta, de fiecare data aducand acasa, pe simeze, minunate alcatuiri expozitionale, informeaza Agerpres.
A avut mai multe expozitii personale, inclusiv la Örebro, Viena, Venetia, Barcelona, Liege, New York, Montreaux. Artistul este castigator, in anul 2007, al premiului Fundatiei Seymour-Obermer la prestigiosul salon Artforum din Montreux. O expozitie inspirata de lumina locurilor sfinte ale Muntelui Athos, semnata de Mihail Gavril se va deschide, luni seara, la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU). Lucrarile expuse reprezinta marile manastiri ale Muntelui Athos, incredibile peisaje de la intalnirea mun