N-au casele grădină cum are blocul lui nea’ Gheorghe. Rămas şomer din cauza crizei economice, un braşovean mai năstruşnic şi-a făcut de lucru în grădina de lângă bloc. Gheorghe Bota a zidit o fântână mai ceva ca la Muzeul Satului, a „plantat” un tuci în care se făcea urda la stână, pe vremea bunicii, şi a decorat totul cu pitici de grădină şi flori culese de pe câmp. A vrut chiar să cioplească o masă a tăcerii, precum cea a maestrului Brâncuşi, dar cu… wc-uri în loc de scaune
În spatele unui bloc de la marginea Braşovului a răsărit o grădină. Nu e una tipică, cu rufe agăţate la uscat, cu bătător de covoare sau cu masă de şah, cum se găsesc pe la mai toate blocurile. Toţi trecătorii se minunează când văd că în grădină e o... fântână ca la ţară, un tuci de mămăligă, ulcelele cresc în pomi, iar prin iarbă se odihnesc cei şapte pitici şi Albă ca Zăpada. Toate astea au ieşit din mâinile lui Gheorghe... Bota Gheorghe, un braşovean crescut mai toată viaţa printre blocurile gri. Fire neastâmpărată, nea’ Gheo a ajuns la cei 53 de ani să fie lovit de recesiunea economică. „Cam o lună de zile mi-a luat să fac toate astea, dar am avut timp de când sunt şomer. Lucram în construcţii, dar acum nu prea sunt comenzi şi stau acasă”, a declarat Gheorghe Bota (foto medalion), „realizatorul” grădinii.
Vrea să le arate copiilor cum arată o fântână
Obişnuit să pună osul la treabă, gospodarul nu a stat cu mâna în sân, chiar dacă e criză. A săpat grădina, a scos pietrele şi în locul lor a răsădit flori: lăcrămioare, narcise, trandafiri, petunii, ceapa ciorii. Ba chiar şi lalele sălbatice, cele cu petalele ca oul de potârniche. Nu a uitat să pună câte-un fir de leuştean şi nişte praz, ca să nu mai cumpere de la piaţă.
Fecior de oltean, Gheorghe nu a dat uitării tuciul de pe vremea bunicii, în care se făcea brânza la stână. „A