Adina Oprea este medic in pregatire in Marea Britanie. A venit in UK in urma cu un an si jumatate si lucreaza ca doctor in Southampton, in cadrul Foundation Programme II, stagiul de dinaintea rezidentiatului. La cei 28 de ani, este si consilierul pe probleme profesionale al Societatii Medicilor Romani din Marea Britanie: ajuta cu informatii tinerii doctori romani care vor sa vina in Regat. Adina Oprea ne-a vorbit despre tranzitia de la absolvent de medicina la statutul de medic, comparand sistemele de sanatate britanic si romanesc.
Nu ti se asigura nimic
CB: Ce inseamna Foundation Programme? Are un echivalent romanesc?
Adina Oprea: Foundation Programme este o perioada de formare de doi ani si reprezinta un fel de punte intre facultate si specializare. In cadrul programului, tinerii doctori au posibilitatea de a veni in contact cu o serie de specializari. Pot astfel face mai usor o alegere in ceea ce priveste cariera pe care vor s-o urmeze si capata cunostinte medicale de baza, necesare indiferent de specializarea aleasa mai tarziu. Nu as zice ca are echivalent in Romania, insa fortand un pic nota, poate fi asemuit cu vechea stagiatura.
Nu as sfatui pe nimeni sa evite FP, exceptand doctorii care au experienta consistenta in Romania. Sistemul de sanatate e aproape complet diferit. De exemplu, procedurile practice (luat sange venos ori arterial, pus canule, catetere...si lista poate continua) sunt extrem de importante si, in principiu, se invata in FP. Cei care isi fac studiile in UK invata aceste proceduri in facultate. In Romania, nimeni nu asteapta asta de la medicii rezidenti, insa aici, in 90% dintre cazuri, doar medicii sunt chemati sa le faca.
CB: Care este diferenta intre cei doi ani de FP?
Adina Oprea: Foundation year 1 se bazeaza pe cunostintele acumulate in facultate. Doctorii F1 sunt in majoritate inregi