În jur de 1.000 de mineri de la exploatările miniere din Valea Jiului au protestat astăzi, de la ora 14.00, în curtea Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani. Principala lor revendicare se referă la păstrarea locurilor de muncă. Sursa: Marius MitracheSursa: Marius Mitrache
1 /.
Ortacii şi-au lăsat acasă salopetele şi lămpaşele şi au venit îmbrăcaţi în haine de stradă, cu fluiere şi trompete.Primii care au venit la protest au fost ortacii de la mina Vulcan şi cei de la mina Lupeni, după care au început să sosească şi minerii de la celelalte unităţi din Valea Jiului, mai puţin de la Livezeni.
”Vrem păstrarea locurilor de muncă”
Dacă în urmă cu 10 ani curtea companiei era plină de mineri dornici să ajungă la Bucureşti, de această dată ortacii păreau mai degrabă îngrijoraţi să nu îşi piardă locurile de muncă şi să rămână pe drumuri. ”Ce facem dacă nu mai avem unde să lucrăm, vom ajunge pe străzi sau unde vom mai merge?”, spunea un miner ce ţinea în mână o foaie pe care scria „Vrem păstrarea locurilor de muncă”.
Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacataş susţine că prin acest protest încearcă să atragă atenţia asupra situaţiei de criză cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului, în condiţiile în care peste doi ani CNH nu va mai beneficia de subvenţie de la stat.
”Dorim locuri de muncă sigure, un program de investiţii pentru retehnologizarea şi modernizarea procesului de producţie sau reîmprospătarea forţei de muncă prin angajări de personal”, spune Lacataş.
De asemenea, pe lista de revendicări a sindicaliştilor se mai află şi reanalizarea ajutorului de stat pentru perioada 2009-2020, fapt care, în opinia lor, va asigura continuitatea extracţiei de huila din Valea Jiului, dar şi înfiinţarea Complexului Energetic, din care să facă parte şi CNH. @N_P