Desi au ramas pe linia de plutire cu banii contribuabililor, banci precum Citigroup sau Bank of America au continuat sa majoreze dobanzile. Motivatia: ca sa isi acopere pierderile.
Agentia guvernamentala care supravegheaza programele de sustinere a bancilor americane investigheaza practicile de creditare ale institutiilor care au primit fonduri publice pe fondul unui val de plangeri privind majorarea dobanzilor si a comisioanelor percepute de acestea, scrie Wall Street Journal.
Din momentul in care a demarat programul guvernamental de achizitionare a activelor toxice din sistemul bancar, in octombrie anul trecut, bancile care si-au majorat capitalul cu bani primiti de la contribuabili au majorat ratele dobanzilor pentru cardurile de credit si au continuat sa acorde imprumuturi considerate de unii consumatori ca fiind pradalnice.
Saptamana trecuta, de exemplu, Bank of America a anuntat o serie de clienti ca li se va dubla, pana la 14%, dobanda la cardurile de credit. Creditorul care a primit 45 mld. dolari (34,2 mld. euro) din banii contribuabililor percepe de asemenea comisioane de pana la 10 dolari pentru o gama intreaga de tranzactii efectuate cu cardurile de credit.
5.000 de dolari cu 30% dobanda
Citigroup, cel mai mare beneficiar al programului de sustinere a bancilor din Statele Unite, se pregateste in acelasi timp sa atraga clientii pentru a contracta credite cu dobanzi majorate. „Poti primi 5.000 de dolari chiar astazi", suna un slogan publicitar al institutiei, care nu precizeaza insa ca un astfel de imprumut are de obicei o dobanda anuala de 30%. Rata dobanzii percepute de Citigroup, institutie condusa de Vikram Pandit, este „similara cu celelalte oferte existente pe piata" si variaza in functie de bonitatea clientilor, spun oficialii bancii. Citigroup a primit 50 mld. dolari (38 mld. euro) de la guvernul amer