Anual, peste 17.000 de români suferă un infarct miocardic acut. Medicii spun că, în ultimul timp, acesta apare şi la persoane sub 40 de ani, ca urmare a stresului, alimentaţiei nesănătoase, fumatului şi, mai ales, a sedentarismului.
La această vârstă, infarctul de miocard (cunoscut şi sub numele de atac de cord) se manifestă violent şi ca atare trebuie tratat rapid şi eficient. Din păcate, multe persoane mor sau rămân cu invalidităţi pentru că nu se prezintă la medic în timp util (cel mult şase ore de la producerea infarctului). Alţi bolnavi se lovesc de neputinţa sistemului medical, care nu este pregătit să le acorde tratamente eficiente.
Tratament de urgenţă
În infarctul miocardic fiecare minut contează, aşa că este important să recunoaşteţi simptomele: durere puternică în piept, care poate iradia în umărul stâng, în braţe, dar şi în abdomen, nervozitate, transpiraţii, senzaţie de sufocare sau palpitaţii. Prof. dr Dan Deleanu, şeful Departamentului de Cateterism Cardiac, Angioplastie şi Cardiologie Intervenţională din cadrul Institutului C.C. Iliescu din Bucureşti, spune că tratamentul infarctului miocardic acut este unul de urgenţă, ce trebuie aplicat cât mai rapid. Angioplastia coronariană reprezintă, în momentul de faţă, terapia numărul unu în infarct la nivel mondial. Intervenţia, denumită şi "salvatoare de vieţi", presupune deschiderea arterei coronariene îngustate cu ajutorul unui balon şi montarea unui stent (tub cilindric ce menţine deschis vasul de sânge). Recuperarea după intervenţie se face în una-două zile. Potrivit specialistului, dacă în multe state europene, printre care şi Cehia, peste 90% dintre pacienţii cu infarct miocardic au parte de angioplastie cu stenturi, în România numai 5% sunt trataţi astfel, aproximativ 35%-40% dintre pacienţi fiind trataţi prin tromboliză (dizolvarea cheagurilor de sânge cu medicamente