Dobanzile la creditele in euro coboara din nou sub nivelul de 10% pe an, dupa ce mai multi jucatori - de la liderii pietei pana la cei de mici dimensiuni, care inca vor sa castige teren - au venit in primavara cu oferte mai bune de finantare.
In cazul unui credit de 50.000 de euro pentru achizitia de imobile, rambursabil in 25 de ani, costul anual total (DAE) pleaca de la 8%, iar rata lunara porneste de la 305 euro, potrivit informatiilor centralizate de portalul financiar conso.ro. La un credit de o valoare similara in lei DAE pleaca de la 11% pe an.
"Cererea de credite este mult diminuata fata de ce vedeam anul trecut. Exista reticenta in special din cauza incertitudinilor privind pretul real al imobilelor. Se mai cumpara doar in proiectele rezidentiale unde dezvoltatorii au operat unele reduceri de preturi", spune Roxana Bolocan, director credite retail in Volksbank. Ea spune ca banca va analiza in perioada urmatoare o reducere a dobanzilor la credite.
La creditele in euro dobanzile nominale au coborat din nou pana la 5%-6% pe an la cele mai bune oferte, iar majoritatea bancilor afiseaza rate de sub 10% pe an.
Chiar si asa, suma totala de rambursat este aproape tripla fata de imprumutul original, in conditiile in care perioada este destul de lunga.
Cele mai bune oferte de credit vin acum de la Emporiki Bank si Banca Italo-Romena, doua banci de talie relativ mica, care afiseaza dobanzi de 5,44%, respectiv 6,33% pe an. Pe locul al treilea vine insa BCR, cea mai mare banca din sistem, care vinde credite cu dobanzi de 8,5%-8,6% pe an.
Credite in lei de la bancile mari
Daca la creditele in euro in general bancile din esalonul al doilea au ofertele cele mai atractive, la lei situatia este opusa.
CEC Bank, singura banca mare detinuta de stat, conduce clasamentul, cu o dobanda de 10,48% pe an. Pentru un credit imob