Şomajul creşte constant, iar numărul companiilor care îşi închid porţile este din ce în ce mai mare: criza nu iartă Balcanii şi ar putea avea consecinţe severe asupra economiilor care au început să iasă la lumină la începutul anilor '90. Muntenegru şi Bosnia sunt aproape de faliment, în timp ce Macedonia se clatină din ce în ce mai mult. Bugetele publice sunt private de scăderea încasărilor din ce în ce mai reduse, mai ales în ceea ce priveşte veniturile rezultat
Şomajul creşte constant, iar numărul companiilor care îşi închid porţile este din ce în ce mai mare: criza nu iartă Balcanii şi ar putea avea consecinţe severe asupra economiilor care au început să iasă la lumină la începutul anilor '90.
Muntenegru şi Bosnia sunt aproape de faliment, în timp ce Macedonia se clatină din ce în ce mai mult. Bugetele publice sunt private de scăderea încasărilor din ce în ce mai reduse, mai ales în ceea ce priveşte veniturile rezultate din încasarea TVA-ului dar şi a impozitelor pe importuri.
În Serbia, grevele şi manifestaţiile se multiplică, pe fondul unei creşteri constante a numărului de companii închise. În marile companii s-a trecut deja la săptămâna de lucru de 32 de ore, tocmai în ideea de a limita disponibilizările. Oficial, Serbia numără 31.000 de şomeri în plus faţă de numărul deţinut la începutul acestui an.
Împrumutul de la FMI
Pe 26 martie, Serbia a început discuţiile privind un acord cu Fondul Monetar Internaţional, acord care s-ar putea ridica la suma de 3 miliarde de euro, iar în urma negocierilor, guvernul a impus deja un plan de măsuri drastice. Cu toate acestea, măsurile au fost şi sunt considerate ca fiind insuficiente, întrucât guvernul a hotărât diminuarea salariilor celor care lucrează în sistemul public cu 10%, iar analiştii spun că acestea ar trebui diminuate cu până la 30%.
Combinaţia „perfectă”: criză şi război @N_P