Marea sărbătoare a Învierii Domnului se apropie şi fiecare gospodină se pregăteşte pentru ziua în care în jurul mesei se vor ciocni ouă roşii, se va închina un pahar de vin şi se vor consuma mâncăruri tradiţionale. Conform datinilor străbune, pe masa de Paşte trebuie să avem ouă roşii, cozonac şi preparate din carne de miel.
Sfânta zi a Învierii trebuie primită cum se cuvine de creştinii ortodocşi. Pentru această mare sărbătoare, masa trebuie aranjată cu mai multă grijă. Pe ea se va aşeza o faţă de masă cu decoraţiuni de Paşte sau alta de un alb imaculat, pe care se pun aranjamente speciale pentru sărbătoare.
Preparatele cele mai savuroase sunt cele făcute în casă. În Oltenia, ouăle se vopsesc în Joia Mare, acest obicei fiind legat de patimile Mântuitorului Iisus Hristos.
Există mai multe variante pentru care ouăle se vopsesc în roşu: una spune că orice piatră care era aruncată către Iisus se transforma în ou roşu; alta spune că, atunci când Sfânta Maria a mers la Iisus la cruce avea un coş cu ouă şi acestea s-au făcut roşii de la sângele Lui. Ouăle se pot vopsi şi în mod natural. Dacă nu doriţi să folosiţi o vopsea existentă pe piaţă, puteţi încerca să vopsiţi folosind culori naturale. Roşul se poate obţine din coajă de măr dulce sau din zeama de la sfecla roşie. Rozul se face din sfeclă sau coajă de ceapă roşie. Oranjul se poate obţine din zeama de la morcovi, iar verdele, din frunze de nuc, albastrul - din frunze de varză roşie, flori de viorele, mure, iar galbenul - din coji de ceapă.
Înainte de a vopsi ouăle, indiferent de modalitatea aleasă, trebuie să le spălaţi bine cu apă caldă şi cu săpun. După aceea, se pun la fiert în apă cu puţină sare şi câteva linguri de oţet. Dacă folosiţi vopsea artificială, nu este recomandat să fierbeţi ouăle direct în ea, pentru că substanţele chimice pătrund în ou. Cine se pricepe le poate încondeia. Î