Faţă de anii anteriori, când preţurile explodau în preajma Sărbătorilor Pascale, în 2009, comercianţii au schimbat tactica. Pe fondul crizei economice şi al concurenţei mari, specula şi profitul imediat nu mai fac legea în piaţă.
Indiferent că vorbim de magazine de cartier, de supermarketuri sau de comercianţii din piaţă, în această perioadă, preţurile practicate la produsele de sezon sunt aproximativ aceleaşi ca şi anul trecut. În funcţie de locul de unde le cumpăraţi, carcasele de miel, exceptându-le pe cele importate, au preţuri cuprinse între 17,5 şi 20 lei/kg (faţă de 17-20 lei/kg, în 2008). Ouăle, care sunt la mare căutare în această perioadă, au preţuri pornind de la 0,45 lei/bucata, în timp ce vopseaua costă între 0,80 şi 5-6 lei. „Preţurile sunt cam aceleaşi ca anul trecut. Deşi avem mai puţini bani, tot vom cumpăra miel pentru Paşte“, a spus Margareta M., o craioveancă pregătită să-şi achiziţioneze din timp cele necesare, pentru a evita aglomeraţia. „Mă aşteptam să se scumpească mai mult carnea de miel, dar e aproximativ la fel ca anul trecut. Comercianţii au înţeles, probabil, că vor rămâne cu marfa pe masă dacă exagerează cu preţurile. Sunt tot mai puţini bani, dar trebuie să ne încadrăm în ei. La supermarketuri mai sunt oferte“, a explicat Adriana Pop, altă craioveancă.
„Dacă nu avem bani, degeaba sunt preţuri ca anul trecut“
Nici verdeaţa nu face notă discordantă. Mărarul şi pătrunjelul costă aproximativ 1 leu chita, ceapa şi usturoiul verde se vând cu 0,5-1 leu legătura, salata verde costă între 1,5 şi 3,5 lei bucata, un mănunchi de ridichii este 1,5 lei, roşiile costă între 4,9 şi 5,5 lei kilogramul, iar castraveţii, 2,99 - 4,5 lei/kg. Nici la legume şi fructe nu sunt diferenţe foarte mari de preţ faţă de anul trecut. „Noi nu punem decât 0,5 lei la kilogram, dar s-au scumpit pentru că au crescut preţurile în angr