In general, reuninile G7 si G20, forumul economic global de la Davos si alte intalniri ale oamenilor politici de prim rang, ale directorilor executivi de succes, cat si ale altora care au trecut prin scoala de “leadership” a vietii, nu sunt altceva decat prilejuri pentru poze de grup, zambete false si interviuri in aer liber pline de platitudini ucigatoare de neuroni. Daca exista vreun efect al acestor intalniri, acesta este pe termen foarte scurt ( una - doua zile) si se observa in principal in pietele care au nevoie de scuze pentru a continua un trend (vezi piata marfurilor in prima jumatate a lui 2008). Frivolitatea acestor intalniri devine evidenta daca stergem de praf declaratiile ceva mai vechi si le analizam in lumina evenimentelor actuale. Foarte putine din discutiile acestor intalniri trec testul timpului. Sa luam ca exemplu forumul economic global de la Davos, 24 - 28 ianuarie 2007:
* - Pregatindu-se pentru Miss Univers, Tony Blair se declara optimist in privinta comertului international, incalzirii globale si a situatiei din Africa.
* - Gordon Brown, in prezent vazut de unii ca salvator de sisteme bancare, vorbea despre Web 2.0.
* - Coca Cola si Ernst & Young laudau Rusia pentru progresele facute in atragerea investitorilor. Ministrul rus al comertului declara despre procesul de privatizare: “you should sell everything that can be bought and if it can be bought it should be in private hands”, ceea ce se poate traduce prin: trebuie sa vinzi ceea ce trebuie sa vinzi.
* - Pe atunci premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany vorbea despre reforma intr-un mod atat de general incat folosea cuvantul “buzzword” in discurs.
* - Angela Merkel, intr-o declaratie la concurenta cu cea a lui Tony Blair: globalizarea trebuie sa ofere oportunitati tuturor.
* - Reuters organiza o conferinta de la Davos in Second Life. Conferinta avea parte si