PROPUNERI. Anul acesta, românii au trimis la festivalul de pe Coasta de Azur filme de Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu sau Bobby Păunescu.
Cu zece zile înaintea anunţului oficial, publicaţiile străine se lansează în speculaţii despre ce ne va servi Cannes-ul anul acesta, între 13 şi 24 mai. Se pare că 2009 i-a pus la grea încercare pe organizatori, fiind anul în care cei mai mulţi dintre „răsfăţaţii” festivalului de pe Coasta de Azur şi-au terminat filmele. Începând cu Quentin Tarantino şi al său „Inglorious Basterds” (despre care se ştie deja că va rula în competiţie, potrivit „Variety”) şi trecând pe la Jane Campion, Pedro Almodovar, Lars von Trier, Michael Moore, Steven Soderbergh, Michael Haneke sau Jim Jarmusch, toţi şi-au înscris producţiile în competiţia de pe Croazetă. România intră şi ea în forţă în rândul aspiranţilor la o selecţie în festival, cu câteva titluri promiţătoare.
Şi-au trimis filmele la Cannes regizorii Corneliu Porumboiu („Poliţist, adjectiv”), Cristian Mungiu („Amintiri din Epoca de Aur”), Răzvan Rădulescu („Felicia, înainte de toate”), Constantin Popescu („Portret al luptătorului la tinereţe”) sau Bobby Păunescu („Francesca”). Îşi încearcă norocul pe Croazetă, se pare, şi Ioan Cărmăzan, cu „O secundă de viaţă”, sau Mariu Th. Barna, cu filmul „Casanova, identitate bles t emată” -, în principiu majoritatea celor care şi-au finalizat peliculele recent.
„Poliţistul” lui Porumboiu
Cristian Mungiu, cu „Amintiri din Epoca de Aur”, este primul nume românesc anunţat de presa străină ca fiind unul dintre cele luate în calcul de selecţioneri. Fiind un film colectiv, alcătuit din şase scurtmetraje regizate de patru cineaşti - Mungiu, Ioana Uricaru, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu - un format neobişnuit pentru competiţia oficială, acesta ar putea rula într-una dintre celelalte secţiuni.