Sansa. Achizitionarea unei case se poate realiza si prin credit direct la dezvoltator, mai usor de obtinut decat cel bancar.
Pentru a revigora piata imobiliara, unii dintre dezvoltatori au recurs la sisteme de finantare proprii, pe care sa le ofere potentialilor clienti. Acestora din urma nu le este solicitat un intreg dosar de documente care sa ateste solvabilitatea lor, ci doar semnarea unui contract cu dezvoltatorul.
Totusi, potrivit reprezentantilor companiei imobiliare EuroMetropola,"aceasta solutie flexibila de finantare a ridicat, in randul populatiei, o serie de suspiciuni": "Care este castigul dezvoltatorului? De ce accepta o astfel de modalitate de plata? El nu are rate la banca pe care sa le achite? Oare cat de serios este acest dezvoltator? Sigur nu are clauze ascunse, trecute «cu steluta» in subsolul contractului? – sunt doar cateva dintre ingrijorarile clientilor".
Alternativa dezvoltatorilor
Incurajate de initiativa marilor companii de constructii, doua persoane fizice, care dezvolta pe cont propriu proiecte imobiliare, si-au manifestat dorinta de a aborda aceasta modalitate de finantare, adaptandu-se regulilor impuse de aceasta piata si dorind, pentru moment, sa-si pastreze anonimatul.
"Am hotarat sa abordam si aceasta varianta de plata pentru ca stim cat de importanta este finantarea. Vrem sa oferim clientului cea mai buna alternativa pentru achizitionarea unei locuinte si, prin ajutorul acordat de compania imobiliara agreata, sa vindem cele 18 apartamente pana in vara acestui an", au declarat dezvoltatorii, citati de EuroMetropola.
Consultantii companiei imobiliare precizeaza ca pretul solicitat pentru o astfel de finantare nu este menit sa ofere profit si tocmai de aceea nici nu este negociabil.
"Piata imobiliara trebuie sa se adapteze necesitatilor populatiei. Sist