În zilele ce urmează, cu siguranţă ouăle colorate nu vor lipsi de pe nici o masă. Deşi ele au o multitudine de proprietăţi nutritive, trebuie să ştim cum să le alegem, cum să le preparăm şi când să ne oprim din mâncat, pentru a nu ne face mai mult rău decât bine. Iată câteva sfaturi venite de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
CITIŢI ETICHETA! Ouăle sunt inscripţionate cu termenul de garanţie, dar şi alte câteva cifre pe care mulţi dintre noi le trecem cu vederea, dar care oferă informaţii foarte importante cu privire la calitatea acestora. Există patru tipuri de ouă reglementate de UE, în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor. Le putem identifica uşor după prima cifră aflată înaintea codului de producător. Astfel, ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii, pe o suprafaţă mai mică decât o coală de hârtie şi hrănite cu furaje chimizate. Aceste ouă conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive, de aceea UE va interzice începând cu 2012 comercializarea lor. Din păcate, 90% din ouăle comercializate în România au această provenienţă. Ouăle obţinute de la găini crescute pe sol sunt marcate cu cifra 1, cele de la păsările care cresc în aer liber - cu cifra 2, iar cele ecologice - cu 0. Acestea din urmă sunt cele mai sănătoase, potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi.
ATENŢIE LA VOPSEA! Doar vopseaua alimentară este recomandată pentru vopsirea ouălor. Nu cumpăraţi vopsea nealimentară, fiindcă ea conţine substanţe toxice care pătrund prin porii cojii şi ajung în albuşul oului. Chiar dacă aţi folosit vopsea alimentară, nu mâncaţi ouăle care s-au crăpat în timpul fierberii. O dată cu oul în care a pătruns culoarea, veţi ingera şi substanţele chimice (E-urile) care se găsesc în orice vopsea.
FIERBEŢI OUĂLE MOI! Oul fiert tare îngraşă mai puţin dec