Actionarii minoritari aproape si-au triplat participatiile detinute la Fondul Proprietatea in ultimul an, ajungand sa detina in total 32,6% din capitalul Fondului, in detrimentul statului care controla 67,39% din pachetul de actiuni la finalul primului trimestru.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) este actionarul majoritar al Fondului Proprietatea (FP) cu o participatie de 67,39%, in timp ce 2.350 de persoane fizice si juridice controlau 32,6% din Fond la sfarsitul lunii martie, potrivit informatiilor inregistrate de Depozitarul Central. Avand in vedere ca din luna martie 2008 este permisa vanzarea actiunilor FP, detinerile actionarilor minoritari au crescut de la 12,2% in decembrie 2007 la 32,6% in martie 2009. In intervalul cuprins intre martie 2008 si martie 2009, s-a inregistrat un numar de 573 de cesiuni, pentru un volum total de actiuni cesionate de 1,2 miliarde, reprezentand 8,81% din numarul total de actiuni emise de FP.
"Chiar daca participatiile actionarilor minoritari au crescut, puterea de decizie apartine Ministerului Finantelor, care este actionarul majoritar. In cazul actionarilor minoritari ai FP, nu exista drept de vot cumulativ, care va fi introdus dupa listarea Fondului", a spus Mircea Ursache, membru al Consiliului de Supraveghere al FP.
Un numar de trei persoane fizice au detineri mai mari de 1% din capitalul FP, controland impreuna 9,34% din Fond, potrivit informatiilor inregistrate de Depozitar la sfarsitul lunii martie. Doar o singura persoana juridica are o participatie mai mare de 1%, respectiv de 2,77%.
Pe 27 aprilie, in cadrul Adunarii Generale, actionarii Fondului Proprietatea vor decide schimbarea componentei Consiliului de Supraveghere, la doar un an de la alegerea acestuia. Ales pe 5 martie 2008, Consiliul actual de Supraveghere este condus de Giovanni Ravasio, care detine functia de presedinte, si cuprinde al