Mutatiile prin care virusul HIV se ascunde de sistemul imunitar au totusi un avantaj, oricat de cinica ar parea aceasta afirmatie. Este vorba de scaderea capacitatii virusului care provoaca SIDA de a se multiplica. Cel putin aceasta este concluzia unui grup de cercetatori care a realizat un studiu pe aceasta tema, publicat in ultimul numar al revistei "Journal of Experimental Medicine".
Potrivit expertilor, in momentul in care HIV infecteaza o celula, un complex de proteine denumite HLA (acronimul de la "human leukocyte antigen") alerteaza celulele T, care, la randul lor, se mobilizeaza si incep atacul asupra fragmentelor virusului care patrund in organism. Dar, specialistii sustin ca oamenii au tipuri diferite de HLA pentru controlul infectiilor (de pilda, persoanele in al caror sistem imunitar exista tipul HLA-B*5703 reusesc mult mai bine si mai rapid sa controleze si sa anihileze focarul infectios). Cu toate acestea, se pare ca virusul HIV este unul dintre cele mai "sirete", si asta pentru ca reuseste sa produca mutatii in cazul a trei aminoacizi, trimitandu-i la "inaintare" ca momeala pentru limfocitele T, considerate gardienii sistemului imunitar. Prin aceasta "strategie", virusul reuseste adesea sa pacaleasca organismul, devenind invizibil pentru sistemul imunitar.
Conform unei noi lucrari publicate de profesorul Hayley Crawford de la University of Oxford, aceasta strategie de a se face invizibil presupune si "sacrificii" pentru virusul HIV, o scadere de 20 de ori a ritmului de multiplicare in organism, un avantaj care ar trebui folosit din plin in strategiile terapeutice.
Recent, cercetatorii au studiat cazul unui cuplu din Zambia (Africa) care erau infectati cu virusul HIV. Unul dintre parteneri detinea HLA-B*5703, spre deosebire de cealalta persoana, care a fost mult mai rapid infectata cu virusul HIV, iar manifestarile clin