Petru Prunea, directorul general al SSIF Broker, suspendat ieri din activităţile de pe piaţa de capital pe o perioadă de cinci ani şi amendat cu suma de 25.000 de lei, susţine că activitatea firmei a fost subminată din interior. Vinovaţi ar fi membrii Consiliului de Administraţie (CA), care au făcut afaceri doar pentru binele lor şi nu pentru binele firmei. Sursa: Mihai Șoica EVZ: În urmă cu doi ani, SSIF Broker era prima firmă de brokeraj din România. Ce s-a întâmplat de aţi ajuns să fiţi suspendat din funcţia de director general?
Petru Prunea: Performanţele firmei au fost afectate de două măsuri ale Consiliului de Administraţie al SSIF Broker, care s-au impus şi în AGA. Aceste hotărâri sunt consemnate ca şi opoziţia mea în procesele verbale ale CA. La ce se referă aceste hotârări?
În primul rând, au fost majorările repetate de capital. În 2007, au fost trei majorări de capital, două cu bani şi una cu acţiuni gratuite. În 2008, a fost o majorare de capital cu acţiuni gratuite de proporţii impresionante. Puteţi fi un pic mai explicit?
În 2008, SSIF Broker a avut profit brut de 44,7 de milioane de lei şi abia am putut scoate de acolo 1,7 milioane de lei pentru a constitui nişte fonduri de investiţii. M-am opus acestor majorări de capital pentru că am ştiut că dacă sumele ulterioare adăugate capitalului social nu aduc o profitabilitate cel puţin egală cu profitabilitatea pe acţiune din perioada anterioară, preţul acţiunii scade şi se spune că acţiunile se topesc. Realitatea a dovedit că am avut dreptate, iar în perioada 2007-2008, preţul acţiunilor SSIF Broker au scăzut cu 40%. Care ar fi a doua cauză?
A fost politica de dividente dusă de firmă. An de an, am realizat profituri foarte mari şi nu s-au distribuit bani în dividende, ci acţiuni gratuite. Care a fost scopul?
Unul foarte simplu, ca să câştige unii banii. De exemplu, într-un ziar