Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri în plenul reunit al Camerelor Parlamentului că statul român "este obligat" să ceară anchetă europeană în legătură cu represaliile, încălcarea libertăţilor, expulzarea unor jurnalişti şi acuzaţiile la adresa statului român aduse de autorităţile din Republica Moldova. În discursul susţinut ieri pe probleme de politică externă în faţa deputaţilor şi senatorilor, Băsescu a arărat că deşi România a încercat permanent să dezvolte relaţiile şi dialogul cu Republica Moldova, autorităţile de la Chişinău au acuzat ţara noastră, în repetate rânduri, de "imperialism" şi de "expansionism", inclusiv în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
"În plus, la probleme pentru care există soluţii tehnice, cum ar fi solicitarea de a deschide două consulate la Bălţi şi Cahul sau micul trafic de frontieră, am primit răspunsuri propagandistice care, de fapt, lovesc chiar în interesele cetăţenilor din Republica Moldova", a adăugat Băsescu.
"Am fost primul stat care a recunoscut Republica Moldova, imediat după momentul proclamării independenţei acesteia la 27 august 1991. România a fost şi primul stat care a stabilit relaţii diplomatice cu Chişinăul. România a făcut acest gest deşi teritoriul de la est de Prut a fost desprins din trupul ţării de pactul fascisto-comunist, Ribbentrop-Molotov, declarat şi de către Parlamentul României drept un act ilegal şi arbitrar", a mai spus şeful statului.
"În ultimii patru anii, în pofida sincopelor, ne-am străduit să relansăm relaţiile bilaterale. Am propus şi s-a realizat un maximum de angajare în planul dialogului politic. De fiecare dată, la sfârşitul unui asemenea parcurs optimist, liderii de la Chişinău au lansat, printr-o diplomaţie publică greşit înţeleasă, cele mai diverse acuzaţii, nefondate, la adresa părţii române, menite să blocheze aproape tot ce se realizas