Consiliul Drepturilor Omului al ONU a decis trimiterea unei echipe de specialiști în Fâșia Gaza pentru a investiga acuzațiile de genocid lansate de ambele părți implicate în conflictul de la începutul acestui an. Israelul a anunțat însă că nu va coopera cu reprezentanții Națiunilor Unite pentru că nu crede în imparțialitatea verdictului final. Sursa: Reuters
Echipa ONU va fi condusă de Richard Goldstone, un judecător sud-african cu experiență în domeniul crimelor de război, cunoscut pentru implicarea judiciară (ca procuror TPI) în Yugoslavia și Rwanda.
Goldstone este ajutat de Christine Chinkin (Marea Britanie), de Hina Jilani (Pakistan) şi de colonelul Desmond Travers (Irlanda) în tentativa de a clarifica condițiile conflictului din Gaza.
Specialiștii trimiși în Fâșia Gaza de Națiunile Unite au în față suspiciunea, susținută de dovezi ale organizațiilor de protecție a drepturilor omului, ca atât palestinienii, cât și israelienii, ar fi apelat la metode neconvenționale în timpul conflictului militar. Dacă gruparea Hamas, care controlează Fâșia, s-a arătat dispusă să coopereze cu echipa ONU, Israelul și-a declarat scepticismului cu privire la neutralitatea comisiei.
Un act de igienă politică
“Nu e vorba de Richard Goldstone, n-are nicio legătură cu persoana sa. E clar însă pentru oricine urmărește activitatea Comisiei Drepturilor Omului și atitudinea sa față de Israel că justiția imparțială nu poate rezulta în urma acestei misiuni”, a declarat Aharon Leshno Yaar, reprezentantul israelian la ONU. Interesant este, în context, faptul că șeful sud-african al misiunii are descendență evreiască.
Organizația americană Human Rights Watch ceruse ieri actorilor implicați în conflictul din Gaza să coopereze cu Goldstone, indicând, într-o scrisoare trimisă secretarului de stat Hillary Clinton, necesitatea