Romanii citesc putin.
Intr-un sondaj recent CURS se arata ca mai bine de jumatate nu citesc niciodata o carte, iar o buna parte din acesti necititori nu citesc nici macar ziarele. Este adevarat ca cititori sunt mai putini ca altadata si in Franta, dar numarul necititorilor este acolo de numai o treime din populatie. In schimb, date recente arata ca in Franta numarul celor care citesc in medie o carte pe luna este aproape 20% din populatie, in timp ce la noi cifra este cam de 1%!
Nu putem spera deci ca o majoritate din populatie sa revina la obiceiul de a citi mult. Dar putem si trebuie sa tindem sa largim elita celor ce fac din lectura un obicei constant si esential pentru formatia lor.
Dar de ce trebuie sa citim carti? Azi exista media vizuale, televiziunea in primul rand, exista blogurile si retelele de socializare. De ce totusi cartea este de neinlocuit? Pentru un motiv pe care, inainte de a-l detalia, il vom formula in modul cel mai simplu: CARTEA FACE BINE LA CAP. Cartea este gimnastica cea mai eficace si mai exigenta pentru dezvoltarea capacitatilor intelectuale. In timp ce cultura achizitionata prin media -- si cu precumpanire prin televiziune -- se face in mod pasiv, cartea presupune o procesare mai complexa a informatiei, care antreneaza inteligenta, memoria activa, spiritul critic. Citind, suntem obligati sa ne pastram mintea treaza, in timp ce privirea ecranului de televiziune are in sine o asemanare cu starea hipnotica, in care un punct de veghe (in cazul dat: ecranul) este inconjurat de o zona de somn. Pe langa aceasta, cercul marilor cititori este unul al oamenilor de elita.
Schimburile dintre ei, fie ca se fac pe calea verbala, obisnuita, fie prin intermediul blogurilor sau al Facebook etc., au un nivel mai ridicat decat al necititorilor sau al micilor cititori, contribuie la crearea unei mentalitati mai intelige