Va insemna 2010 iesirea din criza? In cursul ultimelor saptamani, mai multi oficiali de rang inalt s-au declarat increzatori in aceasta ipoteza. Cresterea economica se va relua in 2010, dar amploarea sa va ramane limitata, cred economistii consultati de AFP, care avertizeaza insa ca, desi activitatea de productie va redemara, somajul va ramane in continuare la cote ridicate.
Federal Reserve crede ca scaderea produsului intern brut al Statelor Unite va incetini in acest an, pentru a "progresa lent" in 2010.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat, la randul sau, ca se asteapta a o revenire a cresterii economice in anul urmator.
Presedintele Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a cofirmat si el, dupa summitul G20, scenariul unei relansari in primul trimestru din 2010, incepand cu Statele Unite.
Si mai recent, presedintele american Barack Obama a vorbit despre "licariri de speranta" pentru economia SUA.
Incertitudinile se mentin
Daca relansarea va avea loc in 2010, ea va fi de mica amplitudine, cred insa majoritatea economistilor.
"Criza financiara a fost atat de profunda incat nu ne putem astepta la un redemaraj puternic al economiei", declara Kenneth Rogoff, profesor la Harvard.
O mare incertitudine apasa asupra starii reale de sanatate a sistemului financiar, apreciaza Rogoff, fost economist sef al FMI, subliniind lipsa de transparenta care a insotit planul de salvare a acestui sector.
Pentru Michel Aglietta, economist la Centrul de studii prospective si informatii internationale, "cateva indicii obiective arata ca ritmul de contractare al PIB-ului american s-a redus".
Dar "pot sa apara noi vesti rele care sa reaprinda pesimismul din piata", avertizeaza Michel Aglietta, care se declara ingrijorat in special de "act