Discursul in Parlament al lui Traian Basescu pe tema Republicii Moldova a trimis catre Chisinau o ghiulea imensa si mai amenintatoare decat orice miscare spectaculoasa si burzuluita, atat de ceruta de catre nationalistii romani.
Printr-o simpla schimbare a unui text de lege, Romania poate romaniza tara vecina lasandu-l pe Vladimir Voronin fara cetateni.
"Nu am dorit sa raspund provocarilor din ultima saptamana, dar nici nu puteam sa tac la nesfarsit", si-a explicat presedintele Traian Basescu discursul. Asteptarea pare sa fi meritat.
Discursul a fost prezidential, puternic, inspirat si s-a adresat in primul rand audientei din UE, urechilor de la Chisinau si Moscova. Audienta interna a primit mesaje chiar mai puternice in emisiunea din aceeasi seara, de la TVR, cand presedintele a explicitat mare parte din spusele oficiale.
Voronin si Moscova fara obiectul dominatiei
Dintr-un bun inceput, in Parlament, Traian Basescu a trasat o limita clara si absolut necesara pentru un membru UE in relatia cu o tara vecina: "Romania nu vrea sa puna in discutie un teritoriu pierdut in trecut si nu vrea sa puna in discutie granitele si suveranitatea altui stat."
Dar un membru UE implicat afectiv: "Datoria noastra morala este sa nu-i abandonam pe cei care ne vorbesc limba, care au o istorie comuna cu a noastra si care vor un viitor comun."
Exista o singura cale prin care Romania poate sa-i ajute pe basarabeni: "Romania nu va permite transformarea Prutului intr-o noua cortina de fier", cu alte cuvinte, Prutul nu trebuie sa devina granita dintre lumea civilizata si spatiul comunist, dar si rusesc.
Si cum anume poate Romania, in mod concret, sa traga Moldova din zona comunista? Prin metoda de care Vladimir Voronin se teme cel mai tare: relaxarea legislatiei privind acordarea cetateniei romane pen