Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania intelege necesitatea adoptarii legii unice de salarizare a bugetarilor, tinand cont de grava criza financiara in care se afla azi Romania, doar cu conditia ca intreg spectrul bugetar, respectiv parlamentarii, membrii guvernului, Presedintele Romaniei, judecatorii, ca si celelalte categorii bugetare sa intre in sfera de reglementare salariala a acestui proiect de lege, informeaza organismul intr-un comunicat remis miercuri HotNews.
"Conform Constitutiei Romaniei, puterea judecatoreasca este egala cu puterea executiva si cea legislativa, iar acest principiu fundamental al statului de drept trebuie respectat si in acest context", se arata in comunicatul magistratilor.
UNJR este o asociatie profesionala a judecatorilor legal constituita. Potrivit comunicatului, asociatiei i s-a refuzat dreptul constitutional de a participa la procesul de elaborare a legii unice de salarizare. Miercuri, UNJR a solicitat in instanta suspendarea acestui proces, dar si reluarea discutiilor de la 0, mai exact de la principiile ce urmeaza sa fie cuprinse in viitoarea lege, in cadrul Grupului de lucru constituit la sediul Ministerului Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale cu respectarea garantiilor si drepturilor constitutionale privind asigurarea prezentei si reprezentantilor puterii judecatoresti.
Asociatia considera ca "Guvernul a incalcat si incalca in continuare principii esentiale ale statutului de drept, legate inclusiv de transparenta decizionala, ceea ce determina UNJR sa parcurga toate caile legale, inclusiv atacarea viitoarei legi la Curtea Constitutionala si chemarea statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru blocarea oricaror discutii, precum si a adoptarii proiectului legii unice de salarizare a bugetarilor in conditiile in care, ca asociatie profesionala legal constituita, nu