Bauturile energizante ajuta atletii, imbunatatindu-le performantele, chiar si in cazul in care nu ajung sa fie consumate, gura fiind doar clatita cu ele.
Pana acum se credea ca, odata consumate, acestea furnizeaza organismului zaharul, sarurile si carbohidratii pe care corpul le transforma ulterior in energie.
Dar un studiu recent a aratat ca nu este nevoie ca bautura sa ajunga in stomac pentru ca rezultatele sa fie aceleasi.
Experimentul, ale carui concluzii au fost publicate in The Journal of Physiology, a aratat ca in gura se afla anumiti receptori care, odata ce simt prezenta zaharului, spre exemplu, trimit catre creier senzatia de placere, rezultatul fiind performantele crescute, relateaza The Telegraph.
In cadrul unui studiu, cercetatorii de la University of Birmingham si Manchester Metropolitan University au dat unui grup de ciclisti experimentati o bautura cu 6,4% glucoza, si unui alt grup o bautura-placebo, care continea un indulcitor artificial, zaharina.
La finele cursei, s-a observat ca ciclistii din primul grup au avut o performanta mai buna, ajungand la linia de sosire cu circa un minut mai devreme decat ceilalti.
La fel s-a intamplat si in cadrul altui exepriment, cand un grup de ciclisti a primit o bautura cu 6,4% maltodextrin, un carbohidrat fara gust. Acestia au ajuns la linia de sosire cu doua minute mai devreme decat cei care primisera lichidul-placebo.
Chiar daca bauturile erau identice ca si gust, sportivii nestiind din ce grupa fac parte, creierul a primit semnalele potrivite din partea receptorilor, marind performanta celor care "intrasera in contact" cu substantele care se gasesc, de obicei, in bauturile energizante, respectiv, in aceste cazuri, glucoza si carbohidratii.
In urma experimentelor a mai reiesit si ca nu muschii, inima sau plamanii au u