- Comentariu - nr. 288 / 15 Aprilie, 2009 Zecile de mii de someri, lipsa de lichiditati a bancilor si stoparea creditelor, scaderea drastica a vanzarilor, in toate segmentele economiei, sunt doar cateva din efectele crizei economice vizibile la tot pasul. Or, in acest context, se pare _ apreciaza analistii si comerciantii _ ca vom petrece cel mai sarac Paste din ultimii ani. Desigur, cu exceptiile de rigoare. Data fiind situatia, populatia si-a redus substantial consumul in contextul crizei financiare, este mai atenta cu cheltuielile si se orienteaza spre produsele cele mai ieftine. "Pentru ca lumea are mai putini bani, se va inregistra o diminuare a vanzarilor", aprecia presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, citat de Mediafax. La randul sau, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan, declara ca vanzarile de carne vor fi mai slabe decat in aceeasi perioada a anului trecut, luand in considerare trendul inregistrat de la inceputul anului, reducerea consumului si a veniturilor populatiei. El a adaugat ca producatorii nu vor majora preturile la carne in perioada Pastelui. "Carnea nu se va scumpi pentru ca, in primul rand, pe piata europeana pretul porcilor, de exemplu, chiar a scazut cu 10% de la inceputul anului. Avand in vedere ca la noi 70% din ceea ce se proceseaza este carne importata, deci depindem de livrari externe, nu vor exista majorari de preturi de Paste", a spus Visan. Cum insa, la Sarbatorile Pascale, mielul este "la putere", aicea-i hiba. Potrivit AGROSTAR, carnea de miel este cu 50% mai scumpa decat ar trebui sa fie in perioada Pastelui, din cauza taxelor care depasesc 20%. Procesatorii cumpara carnea de miel cu 8-10 lei pe kilogram, iar taxele de sacrificare impuse crescatorilor de oi de catre procesatori (abatoare, puncte de taiere sau carmangerii) ajung la aproximativ 18 lei. Pe langa aceste taxe, Autoritatea