Ce cântăreşte mai mult în preţul unei consultaţii: chiria pentru spaţiul clinicii sau salariul medicului ? La solicitarea revistei „Capital”, câteva dintre cele mai importante clinici din ţară descifrează raţionamentul din spatele preţurilor practicate. Centrul Medical Unirea - Sergiu Neguţ, director executiv„Pentru consultaţii avem costuri directe cu personalul medical (medici şi asistente) de până la 60%, costuri indirecte de circa 25% (chirie, utilităţi,
Ce cântăreşte mai mult în preţul unei consultaţii: chiria pentru spaţiul clinicii sau salariul medicului ? La solicitarea revistei „Capital”, câteva dintre cele mai importante clinici din ţară descifrează raţionamentul din spatele preţurilor practicate.
Centrul Medical Unirea - Sergiu Neguţ, director executiv
„Pentru consultaţii avem costuri directe cu personalul medical (medici şi asistente) de până la 60%, costuri indirecte de circa 25% (chirie, utilităţi, consumabile medicale, personal administrativ) şi circa 15% marjă pentru investiţii. În cazul serviciilor mai intense în capital, care folosesc aparatură, costurile directe scad ca pondere, dar creşte ponderea amortizării aparatelor.
Pentru serviciile spitaliceşti, raportul între costurile fixe şi cele variabile înclină mai mult în favoarea costurilor fixe, iar costul investiţiilor care se regăsesc în amortizări este atât de mare încât face ca marja să fie negativă pentru o perioadă lungă de la lansare.”
Medsana - Vassilis Chaniotis, director general
„La investigaţii medicale, cea mai mare pondere este reprezentată de remuneraţia personalului medical (50%), urmată de consumabile (10%), amortizarea aparaturii (10%) şi costuri indirecte (chirie, costuri administrative - 15%).
La analizele medicale, cel mai mare procent (70%) este reprezentat de costurile cu reactivii şi consumabilele aferente.”
Polisano - Dan R