Gordon Bajnai, fost ministru al economiei (neafiliat politic), in varsta de 41 de ani, a fost singurul candidat pentru acest post. Bajnai a acceptat sa ocupe functia de prim-ministru pana la alegerile parlamentare din primavara lui 2010.
Parlamentarii au votat o motiune de cenzura constructiva, depusa saptamana trecuta de socialisti. Pentru a fi aprobata era nevoie de majoritatea absoluta, adica 193 de voturi din cele 386 ale Legislativului, pentru ca doi deputati sunt absenti permanenti din motive de sanatate.
Ferenc Gyurcsany si-a anuntat demisia la 21 martie, nemaifiind sustinut de majoritatea parlamentara pentru reformele sale nepopulare, pe fondul crizei economice. El si-a argu-mentat decizia prin faptul ca "a devenit un obstacol" in calea reformelor economice.
Criza economica a obligat Ungaria sa se imprumute de la institutiile financiare internationale (Fondul Mo-netar International, Banca Mondiala, UE si Banca Centrala Euro-peana) de 20 de mi-liarde de euro de la institutii financiare internationale.
Motiunea de cenzura constructiva, practica imprumutata din Constitutia germana, permite schimbarea rapida a premierului, fara a se recurge la alegeri anticipate, al caror rezultat ar fi dezastruos pentru socialisti si liberali, potrivit ultimelor sondaje.
Bajnai a prezentat anterior un plan anticriza, care cuprinde masuri precum inghetarea salariilor angajatilor din sectorul public si restructurarea sistemului de pensii. El a mai decis, printre altele, schimbarea regulilor cu ajutorul carora sunt stabilite bazele de majorare a pensiilor, legandu-le de rata de crestere estimata a Produsului Intern Brut.
El a mai spus ca Ungaria trebuie sa faca multe sacrificii pentru a putea iesi din criza financiara.
Vot cu proteste
Intre 1.200 si 1.300 de protestatari
s-au adunat ieri in fata Parlamentului pentru a cere org