Bună treabă să lucrezi la stat! Să ai salariu cu multe zerouri în coadă, maşină de serviciu, telefon la discreţie, prime, sporuri, stimulente, bonusuri, bani de concediu, de haine, deplasări în ţară şi străinătate.
Bine, regula nu este universal valabilă, nu toţi bugetarii sunt de "lux", dar dacă luăm în calcul ultimele informaţii făcute publice, referitoare la veniturile din sistem, comparate cu sumele şi beneficiile vehiculate pentru sistemul privat, e clar că e un privilegiu să fii bugetar în România.
Nici în Brăila nu e foarte rău din acest punct de vedere. O analiză efectuată de ziarul nostru a reliefat faptul că într-un top al primelor 10 venituri de la nivel de judeţ, şapte poziţii sunt ocupate de către angajaţi în sistemul de stat. Fie că erau drepturi restante, prime de vacanţe sau alte sporuri adăugate la salariu, aceste venituri se ridicau la sume impresionante, între 150 şi 180 milioane de lei vechi, bani din bugetul public, primiţi într-o lună. Mai mult, o altă analiză publicată recent - în perioada în care s-a pus problema instituirii fondului de solidaritate, prin impozitarea cu 90% a veniturilor salariale ce depăşesc suma de 8.000 lei - a arătat şi ea că din cei 300 de brăileni care lunar încasează peste 80 de milioane de lei vechi, 200 sunt bugetari.
Sincer, pe mine una chiar nu mă deranjează că la Brăila nu ştiu ce comisar de la Grada Financiară, magistrat, director de spital, inspector de la Curtea de Conturi sau de la Finanţe, comisar de poliţie, specialist din Primărie, Prefectură, Consiliu Judeţean sau de la APIA primeşte de la buget zeci, chiar sute de milioane de lei vechi pe lună. Nu mă deranjează nici că, la Brăila, lună de lună, pentru 200 de bugetari pe statele de plată sunt înscrise sume mai mari decât salariul preşedintelui ţării. Mă deranjează însă că eu, cetăţean oarecare, contribuabil onest, în viaţa