Doar angajatii care au prevazute astfel de sume in contractele colective de munca au sanse sa mai primeasca prime de Paste anul acesta, in conditiile in care angajatorii sunt obligati sa isi respecte obligatiile asumate.
„Anul acesta, in ton cu reducerea bugetelor, fie nu se mai acorda deloc prime de Paste sub forma de bani, fie se opteaza pentru mici cadouri. Companii incearca sa faca orice pentru a nu cheltui bani. In incercarea de a nu scadea salariile si de a nu face restructurari, taie costurile de unde se poate, iar primele sunt o optiune", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, compania care reprezinta la nivel local gigantul mondial de consultanta in resurse umane Mercer.
300 de lei, valoarea medie a primei
Primele de Paste nu reprezinta un beneficiu tipic in randul companiilor private. Dintre companiile participante la studiul Paywell, realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC), in ultimii ani circa 30% au oferit prime, in 2008 valoarea medie fiind de 300 de lei. Dintre firmele in care se regaseste acest beneficiu, majoritatea (70%) sunt din productie unde exista sindicate si contracte colective de munca la nivel de unitate. „Tocmai din acest motiv, o mare parte din companii isi mentin practica si anul acesta, fiind nevoite sa respecte obligatiile contractuale fata de angajati, cu atat mai mult cu cat primele de sarbatori sunt bugetate ca parte fixa a pachetului de compensatii. In unele cazuri, valoarea efectiva a fost renegociata sau a fost restransa plaja angajatilor carora li se ofera", explica Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul PwC.
Spre exemplu, in cadrul Romtelecom, care are circa 10.000 de angajati, acordarea de prime de Paste este prevazuta in contractul colectiv de munca. „Vom acorda si in acest an prime de Paste", spune Anca Geo