Bancile au majorat portofoliul de carduri de credit in circulatie cu mai putin de 12.000 de unitati in trimestrul al patrulea din 2008, dupa ce in trimestrele precedente cresterile sareau de 200.000 de carduri, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.
La sfarsitul anului trecut piata cardurilor de credit ajunsese la aproape 2,72 milioane de unitati, in timp ce numarul cardurilor de debit a urcat la 10,81 milioane de unitati. BNR publica date detaliate privind piata cardurilor doar din martie anul trecut, astfel ca nu se poate face o comparatie cu decembrie 2007.
"S-au vandut mai putine credite pe card in trimestrul al patrulea", spune Gabriela Nistor, director executiv retail in Banca Transilvania. Ea noteaza ca problemele de pe piata creditarii s-au resimtit si pe acest segment. Totodata, normele BNR intrate in vigoare in octombrie, care presupuneau ajustarea gradului de indatorare pentru diferitele categorii de clienti, au avut un impact asupra vanzarilor de carduri de credit. "De obicei la sfarsitul anului bancile isi curata portofoliile de conturile inactive. Si de aici ar putea fi o influenta asupra cresterii", mai spune Nistor.
Piata cardurilor de debit a continuat in schimb sa creasca, portofoliul majorandu-se cu aproape 286.000 de unitati, un ritm ceva mai rapid decat cel din trimestrele precedente.
Bancherii spun ca pe segmentul de retail se resimte o lipsa a cererii de credite din partea clientilor, majoritatea preferand sa amane contractarea unui imprumut, pe fondul incertitudinilor privind evolutia economiei. Daca in anii trecuti clientii mizau pe cresteri puternice ale salariilor si ajungeau uneori chiar sa se supraindatoreze, acum se ridica problema sigurantei locului de munca, in conditiile in care tot mai multe companii anunta disponibilizari.
Utilizare mai intensa
Desi ritmul de emitere de carduri de