15 elevi de la Şcolile de Arte şi Meserii numărul 3 din Bucureşti şi „Sfânta Maria” din Bistriţa au participat la un proiect de combatere a violenţei în sport. „Rooomââniaaa! Rooomââniaaa! Ole, ole, ole!” George flutură steagul înveselind cerul Italiei. Nu are stare. Ţopăie, ţipă, speră să răguşească, ca măcar aşa să se vadă cât de tare şi-a susţinut echipa. Trei români, trei bulgari şi o italiancă aleargă pe teren pentru echipa noastră. Fotbaliştii echipei Austriei sunt trei români, doi bulgari, un turc şi o italiancă. Bulgaria a scos la atac un turc, trei români, o italiancă şi două bulgăroaice.
La fel de amestecate au fost şi echipele de fotbal ale Argentinei, Italiei, Braziliei, Turciei şi Franţei. Având jucători din mai multe naţionalităţi, galeriile nu s-au prea aruncat în scandări înverşunate, aşa că bucuria cea mai mare era când mingea era aruncată în plasă, prilej ca şi bulgarii, şi italienii, turcii şi italienii să prelungească prin ţipete, chiuituri şi ţopăieli veselia generală.
Finala de fotbal pe terenul din Settimo, din apropiere de Torino, nu a împărţit galeria în mai multe grupuri, toţi s-au bucurat de joc, şi-au dat mâna şi s-au adunat la mese ca să ciocnească un pahar de şampanie pentru victoria tuturor. Toţi cei care au participat la programul Sport against Violence in Europe (SAVE), organizat la Torino de Unione Italiana Sport per Tutti (UISP), săptămâna trecută, au învăţat o lecţie importantă – fair-playul.
„Make sport, not war”
După ce au participat la meciuri de fotbal şi volei, copiii au trebuit să rezume ce au învăţat într-un slogan care să combată violenţa în sport. Întinşi pe podeaua din holul hotelului, cei 15 copii de la Şcoala de Arte şi Meserii (SAM) nr. 3 din Capitală şi de Şcoala de Arte şi Meserii „Sfânta Maria” din Bistriţa, caută mesajul cel mai potrivit pe care să-l tran