Guvernatorul Bancii Nationale vrea ca Romania sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2015 si nu mai devreme.
Adoptarea euro astazi ar insemna ca politica monetara ar fi facuta de Banca Centrala Europeana (BCE), insa aceasta ar putea fi inadecvata din punctul de vedere al problemelor economiei romanesti si ar exista riscul sa nu avem cu ce instrumente sa raspundem la eventuale volatilitati relativ mari ale productiei si ale inflatiei, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
„Acesta este un motiv suficient de puternic pentru care nu putem adopta euro inainte de eliminarea dezechilibrelor majore ale economiei si inainte de a fi facut suficient progres in domeniul convergentei", a spus Isarescu in cadrul unui discurs sustinut ieri la Academia Romana. Cu alte cuvinte, el sustine ca este nevoie ca BNR sa practice mai departe o politica de dobanda si de curs de schimb proprie. In contextul crizei, aceasta a fost insa pusa in discutie de mediile de afaceri.
Ramane calendarul stabilit
Isarescu afirma ca adoptarea euro va avea loc efectiv probabil la 1 ianuarie 2015, in conditiile in care Romania ar primi aprobarea pentru a intra in zona euro in cursul anului 2014, dupa ce la 1 ianuarie 2012 ar urma sa intre in mecanismul ERM II de testare a stabilitatii cursului de schimb timp de doi ani.
„Ramanem decisi sa implementam calendarul anuntat anterior pentru adoptarea euro", dar „dorinta fireasca de a accelera convergenta reala trebuie echilibrata cu nevoia de a asigura sustenabilitatea procesului de convergenta".
Isarescu spune ca o eventuala amanare ar fi perceputa negativ pe pietele externe si penalizata.
Seful BNR remarca faptul ca volumul mare al datoriilor private in valuta si volatilitatea leului ii fac pe unii agenti economici sa creada ca adoptarea timpurie a euro poate sa inlocuiasca eforturile de ajustare a politicilor