» Incepatori sau cu experienta, tineri sau "mai copti", candidatii ingroasa bazele de date ale agentiilor de recrutare. Potrivit specialistilor in resurse umane, criza a strans serios concurenta in randul celor ramasi fara loc de munca. Obtin mai repede un post cei fara pretentii la leafa si mai flexibili.
Batalia pentru un post se inteteste. Expertii in resurse umane apreciaza ca numarul CV-urilor primite de angajatori s-a dublat, iar in unele cazuri chiar s-a triplat. In aceasta situatie, spune Alina Botezatu, managing partner la firma de resurse umane Perspective Group din Capitala, angajatorii prefera persoanele mai flexibile, care accepta un salariu fix mai mic si o parte variabila, pe masura rezultatelor.
Astazi, afirma Roxana Ciobanu, consultant la firma de resurse umane VON Consulting din Bucuresti, durata obtinerii unui job oscileaza de la cateva saptamani la cateva luni, in functie de competentele candidatului si de flexibilitatea acestuia. Cei dispusi spre reprofilare si relocare si cu pretentii mai mici la leafa, considera Catrinel Meicu, HR consultant la VON Consulting din Iasi, vor obtine cel mai repede o slujba.
Incepatorii isi gasesc greu de lucru
Expertii sunt de parere ca perioada de criza economica a afectat mult candidatii aflati la inceput de cariera. "Exista o tendinta a angajatorilor de a se orienta catre candidati cu experienta medie, de trei-cinci ani, care pot fi operativi si pot genera rezultate in timp cat mai scurt. Numarul celor care se angajeaza si beneficiaza de traininguri prelungite s-a micsorat", spune Alina Botezatu. si asta pentru ca, asa cum spune si Roxana Ciobanu, consultant la compania de resurse umane VON Consulting din Bucuresti, angajatorii nu mai au resurse pentru a investi in educatia si formarea celor fara experienta". Sunt preferate persoanele cu cativa ani de lucru intr-un anumit domeni