Leul s-ar putea intari spre sfarsitul anului pana la un raport de 4,12 lei pentru un euro, fata de prognoza anterioara de 4,20 lei/euro, afirma analistii bancii americane Citi.
"Admitem ca revenirea leului ca raspuns la negocierea acordului cu FMI si la recenta imbunatatire a sentimentului investitorilor a fost ceva mai puternica decat ne asteptaseram. In aceste conditii, anticipam o intarire usoara pana la circa 4,12 lei/euro pe final de an, in comparatie cu prognoza noastra anterioara de 4,20", afirma analistii Citibank.
Este prima evaluare a unei mari banci straine care anticipeaza intarirea leului.
In schimb, rectificarea bugetara aprobata sambata de guvern prin ordonanta de urgenta ia in calcul o prognoza de curs de 4,30 lei/euro, fata de nivelul de 4 lei/euro pe baza caruia fusese construit bugetul anual aprobat in februarie. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a explicat ca acesta este noul nivel de curs avansat de Comisia Nationala de Prognoza.
El remarca faptul ca dupa anuntul finalizarii discutiilor cu FMI care au dat perspectiva intrarii a 13 mld. euro in rezerva BNR, leul s-a apreciat.
"Suma considerabila care va ajunge la BNR va putea fi folosita pentru mentinerea cursului. Se vede ca leul s-a apreciat deja si are efect la nivelul puterii de cumparare a oamenilor si de reducere a presiunii la rambursarea creditelor", spune Pogea.
Pe de alta parte, analistii Citi considera ca riscurile legate de implementarea programului economic sustinut de FMI va trebui monitorizata cu atentie, mai ales in zona fiscala.
"Angajamentul guvernului de coalitie va fi probabil pus la incercare de deciziile dificile care urmeaza, mai ales pe frontul fiscal. Implementarea lina a acordului nu ar trebui considerata ca garantata." In acest context se asteapta ca si BNR sa ramana prudenta, urmand sa reduca dobanda de politica monetara de-abia