INTERVIU. Părintele Ioan Tiric observă de ani buni comportamentul credincioşilor şi este convins că românii vor şti mereu cum să sărbătorească Paştele. Sursa: Remus Suciu
Unul dintre cei mai entuziaşti tineri preoţi pe care-i are oraşul Hunedoara, părintele Ioan Tiric, este absolut convins că românii vor şti să sărbătorească Paştele, aşa cum se cuvine, chiar şi peste 100 de ani.
EVZ: Există, în sufletul dum neavoas tră vreo diferenţă între sărbătoarea de Paşte şi cea de Crăciun? Vi se pare vreuna dintre cele două mai importantă decât cealaltă?
Părintele Ioan Tiric: Nu pot face o asemenea diferenţiere. Fiecare sărbătoare exprimă câte ceva, are o semnificaţie deosebit de importan tă. Naşterea Domnului exprimă întruparea lui Dumnezeu şi arată cât de important a fost acest moment pentru omenire, iubirea lui Dumnezeu pentru Om, trimiţându-şi Fiul în lume ca să-l elibereze din robia păcatului şi a morţii. Învierea este biruinţa Fiului asupra păcatului şi a morţii. Săptămâna Patimilor lasă, parcă, o urmă în sufletul creştinului. În aceste zile, creştinul îşi aduce aminte de momentele pătimirii Domnului Iisus Hristos.
Oare tocmai această urmă pe care Săptămâna Patimilor o lasă în sufletul credincioşilor face ca, în Noaptea de Înviere, numărul celor prezenţi la biserică să fie mult mai mare decât la slujba de Crăciun?
E drept că de Paşte numărul celor prezenţi la biserică e mai mare. E multă lume în Noaptea de Înviere pentru că slujba se ţine la miezul nopţii, iar oamenii vin să ia lumină şi Sfintele Paşte, nu vin numai pentru rugăciune. Şi ritualul uşor diferit este un motiv. Poate că dacă am face şi de Crăciun o slujbă la miezul nopţii ar fi la fel de mulţi oameni la biserică. Dar mai intervine şi vremea: de Crăciun e frig, iar de Paşte, odată cu încălzirea vremii, fiecăruia îi şi place să mai iasă din casă.
Oare