Cantinele de ajutor social reprezinta ultima speranta pentru saracii care nu au din ce trai si sunt nevoiti sa apeleze la mila statului pentru a supravietui. Portiile de mancare gatita pe care le primesc la doua zile le impart cu familia, formata de obicei din multe persoane, una mai zdrentaroasa decat alta. Dimineata, se strang cuminti in fata cazanelor cu mancare si asteapta la coada sa primeasca alimentele pe care le inghesuie in plase. Apoi pornesc incet spre casa carand cu greu bagajele cu mancare, cu ochii pe micutii care ii insotesc si se agata de manecile lor. Acesta este tabloul clasic oferit de beneficiarii cantinelor de ajutor social. In ultima vreme insa, a aparut si o alta categorie de saraci, cei cu masini, care vin si le parcheaza nonsalant in fata cantinei. Timp de mai multe zile, reporterii ziarului au urmarit modul in care se aprovizioneaza asa-zisii saraci cu masini de mii de euro.
Fara a se feri de privirile trecatorilor, ei intra in cantina, incarca sacosele si le asaza apoi in portbagaj, dupa care se indreapta spre casa. "Am auzit ca sunt unii mai instariti, cu masini, care vin si iau alimente, dar ce sa fac? Fiecare ne vedem de ale noastre. Daca statul ii lasa asa, asta e", ne-a spus Sevastita Florea, una dintre beneficiarele cantinei Grivita din Capitala. Responsabilii din domeniu ne-au declarat ca legea nu interzice beneficiarilor de hrana gratuita sa aiba masini si nu sta nimeni sa-i urmareasca pentru a vedea ce automobil au.
Cu chipuri triste, imbra-cati modest, iau calea cantinelor o data la doua zile pentru a-si incarca borcanele si vasele ciobite cu de-ale gurii. Dupa cateva minute, ies cu bagajele pline, abia tarand de ele, si merg agale spre casa. Copii mai mari iI insotesc si il ajuta sa care papornitele doldora de alimente. Asa se intampla cu cei mai multi dintre beneficiarii cantinelor, insa exista si